AJANKOHTAISTA

Lääkkeeni-sovellus

Lääkkeeni-sovellus on selkokielinen lääkeopas taskukoossa. Sovelluksen avulla saat ajankohtaisimmat tiedot mistä tahansa lääkkeestä suoraan matkapuhelimeesi tai tablettiisi. Lääkkeeni-sovellus on kehitetty terveydenhuollon ammattilaisten vaatimustasoa vastaavaksi, mutta soveltuu hyvin jokaisen kansalaisen käyttöön.

Sovellus huomauttaa, mikäli jonkin lääkkeen tehoon tai turvallisuuteen liittyy yksilöllistä, geneettistä vaihtelua. Tällaisten lääkkeiden kanssa sopii olla tarkkana: jos havaitset lääkkeen tehottomuutta tai voimakkaita haittavaikutuksia, ole yhteydessä lääkäriisi. Sovellus on käyttäjälle täysin maksuton ja sen voi ladata mille tahansa mobiililaitteelle. Lääketieto on näin kätevästi ulottuvillasi.

Voit ladata maksuttoman sovelluksen valitsemallesi alustalle (Windows Phone Store, App Store, Google Play). Lue lääkepakkauksen viivakoodi ja saat lääkkeen tiedot välittömästi puhelimesi näytölle. Palvelu kattaa Suomessa lääkkeiksi rekisteröidyt apteekkimyynnissä olevat tuotteet. Sovelluksen uudella versiolla voit nyt luoda useita lääkelistoja, tallentaa annostelun ja tulostaa lääkekortin.


Muista lääkkeet ulkomaanmatkalle

Ulkomaille matkaavan olisi hyvä huolehtia siitä, että säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä olisi riittävästi mukana. Lääkkeitä olisi hyvä olla vähintään kahden viikon yli matkan tarpeen. Säilytä lääkkeesi mielellään alkuperäispakkauksissaan, joista käy ilmi myös vakuttavan aineen nimi ja vahvuus. Apteekista saatu toimitusetiketti olisi hyvä myös olla kiinni lääkepaketissa.

Kannathan henkilökohtaiset lääkkeesi aina käsimatkatavaroissa, jotta vältyt lääkkeiden mahdolliselta katoamiselta ja jopa jäätymiseltä. Pidä mukanasi myös lääkeresepti/potilasyhteenveto sähköisestä reseptistä. Tarvittaessa lääkärisi kirjoittaa sinulle englannin kielellä todistuksen lääkkeestä matkaa varten. Apteekista saa myös tarvittaessa Schengen-todistuksen toimitetusta psykotrooppisesta/huumaavasta lääkkeestä. Tämä todistus on voimassa 30 päivää todistuksen kirjoituksesta. Diabeetikot voivat harkita kylmäkasseja kuljetukseen. Kynien neuloja varten olisi hyvä hankkia myös todistus, jotta saat ne kuljetettua käsimatkatavaroissa. 

Huolehdi myös kohdemaan rokotusvaatimuksista. Sovi myös pistoajasta hyvissä ajoin ennen matkaa.

Selvitä myös mahdolliset rajoitukset lääkkeiden maahantuonnista etukäteen esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä.   

Muista myös lomalaisen matka-apteekkituotteet akuuttiin tarpeeseen kuten päänsärkyyn, haavanhoitoon ja allergiseen reaktioon!

Älä unohda myöskään eurooppalaista reseptiä, jolla voidaan toimittaa lääkkeitä niin Suomesta kuin EU-alueellakin! Huomioi kuitenkin reseptin voimassaoloaika kohdemaassa. Lisätietoa kelan sivuilta.

Lomalaisen matka-apteekki

Matka-apteekin hankkiminen ja sisällön päivittäminen kuuluu hyvänä osana matkan suunnittelua. Tarkasta rokotetilanteesi. Tarvitaanko vaikka malarialääkitystä kohdemaassa? Ovathan reseptilääkkeesi voimassa? Voit kätevästi tarkastaa tämän lääkkeen aiemmasta toimitustarrasta, kelan Kanta.fi -sivustolta tai tiedustelemalla apteekista.  

Loma-apteekki voisi koostua seuraavista tuotteista: 

*särkylääkkeestä kipuun, kuumeeseen

*allergialääkkeestä

*Kyypaketista

*kortisonisalvasta

*antibakteerisesta salvasta

*matkapahoinvointilääkkeestä

*nenätipoista

*desinfiointiaineesta, käsidesistä

*laastareista, kuumemittarista

*närästyslääkkeestä

*ripulilääkkeestä

*nestetytysvalmisteesta

*ummetuslääkkeestä

*maitohappobakteerivalmisteesta

*silmien kosteutustipoista

*hyttyssuojasta, punkkipihdeistä

*korvatupista, lentosukista


Muista myös aurinkosuoja- ja aftersun-tuotteet sekä ensiapupakkaus!

Huomioi myös pikkumatkailijat loma-apteekin suunnittelussa!

Hyvää ja turvallista matkaa!