Kanta.fi


Reseptitiedot tallessa ja turvassa  

Omakannasta näet kaikki sähköiset reseptisi. Reseptin tiedoista näet, mihin asti resepti on voimassa ja onko siinä vielä lääkettä jäljellä. Voit lisäksi tulostaa yhteenvedon resepteistäsi. Palvelussa näet myös missä terveydenhuollon toimintayksiköissä ja apteekeissa tietojasi on katsottu tai käsitelty.

Sähköiset reseptit näkyvät palvelussa sitä mukaa, kun asioit sähköistä reseptiä käyttävissä terveydenhuollon yksiköissä. Suurin osa terveydenhuollon toimijoista on jo mukana palvelussa, samoin kaikki apteekit toimittavat jo sähköisiä reseptejä. 

Sähköiset reseptit ja lääkeostot näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu. Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä, koska niitä ei tallenneta Reseptikeskukseen.

Terveystiedot myös omaan käyttöön

Omakanta-palvelusta voit tarkastella myös terveystietojasi. Terveystiedot näkyvät palvelussa sen jälkeen kun terveydenhuollossa on alettu tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon. Terveystietoja aletaan tallentaa Potilastiedon arkistoon koko Suomessa, sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. 

Terveystiedot näkyvät Omakannassa niin kauan, kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää. Palvelusta näet myös tiedot siitä, missä terveydenhuollon yksiköissä potilastietojasi on käsitelty.

Hallitse tietojesi käyttöä

Sähköinen resepti ja Potilastiedon arkisto mahdollistavat sen, että halutessasi tietosi ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, asioitpa sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa. Voit antaa suostumuksen tietojesi käyttöön Omakannassa tai terveydenhuollossa. Suostumus on voimassa toistaiseksi ja halutessasi voit perua sen milloin tahansa.

Omakannassa voit myös käydä kuittaamassa palvelua koskevan informaation luetuksi. Kuittauksen voit tehdä myös terveydenhuollossa.

Voit myös tallentaa hoitotahdon- ja/tai elinluovutustahdon Omakantaan. Suosittelemme, että tulostat tahdonilmaisusi ja toimitat sen terveydenhuoltoon, koska toistaiseksi tieto ei vielä siirry automaattisesti terveydenhuoltoon. 

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Omakanta on jokaisen täysi-ikäisen käytössä, jolla on suomalainen henkilöturvatunnus. Palvelusta näkee myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja terveystiedot, mutta vasta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta. Toistaiseksi vanhemmat eivät näe palvelusta alaikäisten lastensa tietoja. Sen sijaan huoltajat voivat pyytää yhteenvedon alaikäisen lapsensa sähköisistä resepteistä joko apteekista tai terveydenhuollosta.

Miten Omakantaan pääsee?

Kirjautuminen onnistuu tältä sivulta www.omakanta.fi tai tämän sivuston pääsivulta www.kanta.fi. Omakantaan pääset kirjautumaan oikean palstan vihreästä painikkeesta. Omakanta on henkilökohtainen palvelu, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. Tunnisteilla varmennetaan kirjautujan henkilöllisyys, koska niiden käyttö vastaa allekirjoitusta. Omia verkkopankkitunnuksia, HST-korttia tai mobiilivarmennetta ei saa antaa toisen henkilön käyttöön, eikä tunnistautumiseen saa käyttää toisen henkilön tunnuksia. Mikäli käytät jonkun toisen kanssa yhteisiä pankkitunnuksia, ota yhteyttä pankkiisi omien tunnusten saamiseksi.

Mikä Kanta?

Omakanta on osa Kanta-palveluita. Niiden taustalla ovat Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kela. Muita Kanta-palveluja ovat sähköinen resepti, Potilastiedon arkisto sekä ammattilaisten Lääketietokanta.